מהן תקנות הניוד ומה חשוב לדעת עליהן?

בשנת 2008 נכנסו לתוקפן תקנות הניוד, המקנות חופש רב למבוטח בכל הקשור בניוד כספים בין מוצרים פנסיונים. אז מה חשוב לדעת עליהן? על כך במאמר שלפניכם.

מהן תקנות הניוד?

בשנת 2008 נכנסו לתוקפן "תקנות הניוד". מדובר בשורה של תקנות המקנות חופש רב לחוסכים בכל הקשור בהעברת כספים בין מוצרים פנסיונים דומים לניהולם של גופים מוסדיים מתחרים, וגם בהעברתם של מוצרים שאינם זהים למוצרי חסכון מסוגים שונים.המהלך הובל ע"י משרד האוצר במטרה להגביר את התחרות בתחום החסכון ארוך הטווח בישראל.

לדוגמא: עד 2008 ניתן היה להעביר כספים אך ורק בין מוצרים מאותם סוג (למשל בין קרן פנסיה א' לקרן פנסיה ב'). החל משנת 2008 ניתן להעביר כספים מקרן פנסיה לקופת גמל, מביטוח מנהלים לקרן פנסיה וכדומה.

למה שנרצה לנייד כסף בין מוצרים פנסיונים?

ראשית, תקנות הניוד מקנות לכם חופש פעולה רב יותר – גם בהעברת כספים בין מוצרים, אך גם במעבר בין חברות מנהלות שונות. כך אתם יכולים לפעול לקבלת תנאים טובים יותר ואינכם "כבולים" לחברה אחת. 

דוגמא נוספת היא איחוד חשבונות: עד שנת 2008 חל איסור על איחוד חשבונות פנסיוניים, כך שבפועל לא היה אפשרי לאחד שתי קופות פנסיה נפרדות; כיום הדבר אפשרי.

עם זאת, ישנן גם פעולות מורכבות יותר, אשר הפכו לאפשריות עם כינון תקנות הניוד. רובן קשורות להעברת כספים בין מוצר פנסיוני אחד לאחר: למשל מקופת גמל לביטוח מנהלים או מקרן פנסיה לקופת גמל.
כך, לדוגמא, אתם יכולים להעביר כסף מקופת פנסיה שברשותכם אל ביטוח מנהלים בו מובטחים תנאים טובים יותר לטעמכם.

או לחילופין, אתם יכולים להעביר כספים מקרן פנסיה לא פעילה אל קופת גמל (ולא לאחד אותה עם קרן פנסיה פעילה), כך שמקרה של מוות חס וחלילה – משפחתו תקבל גם תשלום חד פעמי מקופת הגמל, בנוסף לקצבה חודשית מקרן הפנסיה הפעילה.

לפני שמתחילים להזיז כסף ממקום למקום – מה חשוב לדעת?

אמנם חופש עבור החוסכים הוא דבר נחוץ ורצוי, אך לעיתים הוא עלול להוביל לתוצאות לא רצויות.
ניוד כספים בין מוצרים הוא כמעט בלי יוצא מן הכלל תהליך בלתי הפיך. כלומר, למעבר משמעויות מבחינת התנאים להם תהיו זכאים, הכיסוי הביטוחי שלכם וכיוצ"ב, ולא ניתן "לחזור אחורה".

לרוב, חלק מהמשמעויות הללו באות לידי ביטוי בפרטים הקטנים, שאנחנו כצרכנים עלולים לא לחשוב עליהם בכלל, אבל יש להן משמעות קריטית מבחינתנו. 
לדוגמא: מעבר מביטוח מנהלים לקרן פנסיה יוביל לביטול הכיסויים הביטוחיים בביטוח המנהלים וקבלת כיסוי שונה באופיו ובמהותו בקרן הפנסיה. 

דוגמאות למקרים שתקנות הניוד לא רלבנטיות אליהם

לא ניתן לבצע ניוד/מעבר בין מוצרים שונים במקרים בהם: 

  • החוסך כבר מקבל קצבה חודשית מקרן פנסיה.
  • הוגשה בקשה לקבלת פנסיית נכות.
  • קיימת הלוואה מהגוף הפנסיוני שלא הוחזרה במלואה.
  • כספי החיסכון מעוקלים/משועבדים.
  • המבוטח בפנסיה תקציבית.
  • לא ניתן לעבור למוצרים פנסיוניים שאינם פתוחים למצטרפים חדשים, כגון קרן פנסיה ותיקה, קופת גמל הונית וביטוח מנהלים עם מקדם המרה מובטח.
  • ניתן לעבור ממוצר פנסיוני ישן למוצר חדש – אך לא יתאפשר מעבר חזרה.

ניוד כספים – לא בכל מחיר

כפי שאתם בטח מבינים, הזכות לעבור בצורה חופשית בין מוצר פנסיוני זה לאחר היא חשובה ומבורכת, אך טומנת בחובה המון משמעויות, השלכות וצדדים להתחשב בהם. לכן, קריטי להתייעץ עם גורמים מקצועיים בטרם קבלת החלטה. אתם מוזמנים לפנות אל המומחים של פתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח בכל עת, בכדי להתייעץ לגבי מה שנכון עבורכם.

מהן תקנות הניוד
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
10שאלות לשאול סוכן פנסיוני (1)
10 שאלות שכדאי לשאול סוכן פנסיוני

על מנת שתוכלו להגיע לגיל פרישה עם מקסימום חיסכון שיאפשר לכם לחיות בכבוד גם בתקופת הפנסיה, חשוב מאוד להיפגש עם סוכן פנסיוני ולשאול כמה שאלות על מנת לקבל את ההחלטות הנכונות. במאמר זה ריכזנו בשבילכם 10 שאלות שמומלץ שתשאלו.

קראו עוד »
סוגי ביטוחים נפוצים שכדאי להכיר

למרות שלא נעים לחשוב על זה, כולנו עלולים להיות מעורבים בתאונת דרכים, שריפה, לחלות במחלה קשה וכדומה. הדרך היחידה להתגונן מפני אירועים כאלה ולהיערך אליהם היא באמצעות מגוון סוגי ביטוחים. אז מהם הביטוחים הנפוצים והמומלצים?

קראו עוד »
ההבדלים בין אנשי מקצוע בתחום הפיננסי והפנסיוני

בשנים האחרונים התחום של ניהול הון בתחום הפיננסי, הפנסיוני והביטוחי הולך ותופס תאוצה, וישנם אנשי מקצוע רבים בתחום שיכולים לעזור לכם לנהל יותר טוב את הכסף. אז איך בוחרים מתוך היצע את איש המקצוע המתאים ביותר לצורכיכם? אנחנו כאן כדי לעשות סדר.

קראו עוד »
להצטרפות לחיסכון פנסיוני או השקעה
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.