תהליך מתן הלוואה לעובד מהחברה

לקיחת הלוואה נחשבת בימינו לדרך לגיטימית להתמודד עם אתגרים פיננסיים ועם תקופות שבהם קיים מחסור בתזרים של כסף, כאשר המטרה היא להשתמש בסכום ההלוואה כדי לייצר בסיס לצמיחה ולנהל בצורה נוחה יותר, את ההוצאות העתידיות. עובדים בארגון שזקוקים לסכום מסוים כדי לבצע רכישה או לסגור חוב, יכולים לקחת הלוואה לעובדים וליהנות, בדרך כלל, מתנאים משופרים להחזרי התשלומים.

כיצד יחסי עובד ומעביד משפיעים על מסלול ההלוואה?

למרות האינטרס הברור של מעבידים, לשמור על הסמכות שלהם מול עובדיהם ולהפריד בין היחסים החבריים הקיימים לבין ההתחייבויות המקצועיות, ישנם רבים שישמחו לתת הלוואה לעובד שלהם ורואים בהשארת האופציה הזו כפתוחה – דרך לחיזוק הקשרים עם האנשים שהם ממונים עליהם. חשוב להבין כי גם כאשר קיימים קשרים אישיים וקרובים, הלוואה לעובדים היא עדיין התחייבות כלכלית של כל אחד מן הצדדים כלפי האחר.

יתרה מכך, על אף שישנם עובדים במגזר הציבורי שיכולים ליהנות מתנאי הלוואה משופרים וייחודיים להם – לחצו כאן כדי להכיר את האופן שבו ניתן לקבל הלוואה המותאמת בצורה מיטבית לעובדי מדינה – אין החתימה על הסכם ההתקשרות למטרות קבלה הלוואה, משפיעה בכל דרך על יחסי העובד והמעביד המתקיימים כחוק בין המלווה ללווה.

האם לעובד קיימת הזכות להחליט על האופן שבו יחזיר את תשלומי ההלוואה?

זכויות העובד כחלק מארגון, אינן קשורות בזכויותיו כיישות כלכלית כאשר הוא לווה ממעסיקיו כספים. עם זאת, במסגרת הסכם ההלוואה ניתן להגדיר את האופן שבו הסכום יושב למעביד. הדרך הנפוצה ביותר, היא תשלומים קבועים אשר מנוכים משכרו החודשים של העובד. זוהי דרך נוחה, המאפשרת לצמצם בבירוקרטיה ולהפחית מתחים בין העובד למעסיקו. יתרון של דרך זו, הוא גם בכך שהחוק מאפשר להשתמש רק בכרבע מהשכר החודשי כתשלומי החזר, משמע שסכום ההחזר החודשי לא יכול לעלות על גובה השכר ואין אפשרות שהעובד "יישאר במינוס" לאחר הקיזוז הזה.

מה קורה אם העובד מפסיק לעבוד באותו ארגון ממנו לווה כסף?

דרכים נוספות המוכרות בחוק, להשבת סכום שנלקח בתור הלוואה לעובדים מהמעסיק, מתייחסות למצב שבו מתרחש סיום ההעסקה – בין אם במסגרת התפטרות של העובד עצמו שבחר להפסיק את תפקידו בארגון, או כאשר הפיטורין היו ביוזמתו של המעסיק. החוק אומר שהמעביד רשאי להשתמש בשכר האחרון של העובד שלווה ממנו כספים, במלואו, על מנת להשיב לעצמו את החוב, זאת בניגוד כאמור ליכולת המוגבלת שלו לעשות זאת כל עוד העובד מהווה חלק ממצבת כוח האדם של הארגון ומשרתו עומדת בעינה.

בנוסף, המעביד רשאי גם להשתמש בכספי הפיצויים שהוא אמור לשלם לעובד שעזב, על מנת לכסות את החוב שעדיין לא שולם במסגרת ההלוואה, אלא אם כן הכספים הללו הופקדו בקופת גמל. ניתן להסיק מכך, שמבחינת העובד מומלץ לבדוק את נושא קופת הגמל ואת הגישה של המעסיק אל כספי הפיצויים שלו, עוד בטרם הוא פונה לחתימה על הסכם הלוואה מולו.

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
צרו קשר
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.