מסלולי השקעה בקרן פנסיה – כך תבחרו את המסלול המתאים לכם!

מסלולי השקעה בקרן פנסיה הם פרמטר משמעותי שמשפיע על החיסכון שלנו לטווח הארוך. כי מעבר לדמי הניהול שנוגסים לחוסכים ברווח, הרי שאופן ניהול הכסף והתשואות שהוא משיג עבורן במשך השנים משפיע על עתידם באופן ניכר. אז מהם המסלולים הקיימים ולמה חשוב לשים לב?

למה חשוב לבחור מסלול השקעה בקרן פנסיה?

כיום לחוסכים יש כמה דרכים להשפיע על אופן ניהול כספם, כשאחד מהם הוא באמצעות בחירת מסלול ההשקעה המתאים ביותר. רוב החוסכים מחזיקים חיסכון פנסיוני לתקופה של עשרות שנים. בתקופה כזו, כל אחוז של תשואה, בסופו של דבר יוצר חיסכון גדול יותר. לשם כך צריך להשקיע את הכסף בקרן פנסיה שמניבה תשואה גבוהה לאורך זמן. לכן חשוב שהחוסכים יבחרו מוסד שינהל את כספם בתבונה ולבחור מסלול השקעה טוב.

אילו מסלולי השקעה בקרן פנסיה קיימים?

רפורמות שהתקיימו בשנים האחרונות על ידי משרד האוצר פתחו בפני החוסכים מגוון מסלולים לבחירה, העומדים בקווים מנחים שהגדירה המפקחת על הביטוח. אפשר להצביע על מספר קבוצות עיקריות של מסלולי השקעה.

מסלול השקעה כללי

בעבר היה זה המסלול שנפתח כברירת מחדל לכל מי שפותח קרן פנסיה בחברה מסוימת, ולא בוחר לעצמו מסלול השקעה אחר. כיום המסלול הזה סגור למצטרפים חדשים, כי החל מ- 2016, המפקחת הגדירה שמסלולי ברירת המחדל למצטרפים חדשים יהיו מסלול השקעה מותאמי גיל. עם זאת, עדיין ישנם חוסכים רבים שהצטרפו לקרנות הפנסיה לפני הרפורמה הזו, ונמצאים עדיין במסלול הכלכלי.

במסלול זה 30% מהכסף מושקעים באגרות חוב המיועדות להנפקה על ידי המדינה ונושאות תשואה שנתית ריאלית של כ- 4.86%. שיעור המניות גם כן כ- 30%, ואילו יתרת הכסף מושקע באגרות חובה, נכסים בלתי סחירים ופיקדונות.

מסלול זה נחשב ליחסית סולידי ומצליח להשיג תשואה נאה בממוצע. עם זאת, המסלול הכללי אינו בהכרח מתאים לגיל החוסך. לפי המודלים הכלכליים, בשיעור סיכון גבוה יותר בחיסכון ארוך טווח, מניב תשואות גבוהות יותר ולכן המסלול הכללי יוצר חשיפה נמוכה מדי לחוסכים הצעירים. מצד שני, עבור חוסכים המתקרבים לפרישתם, המסלול יוצר סיכון גבוה מדי (עניין זה בא לידי ביטוי למשל בשנת 2008 שבה חווה שוק ההון בכל רחבי העולם משבר עמוק, וגרם לחוסכים רבים לאבד עשרות אחוזים מהפנסיה שלהם, מבלי שקרן הפנסיה שלהם תוכלו להתאושש ולשפר את הישגיה).

מסלול השקעה מנייתי

במסלול זה רמת הסיכון גבוהה למדי ובנוי בדיוק הפוך ממסלול ההשקעה הכללי: כ- 65% מכספי הקרן מושקעים במניות סחירות בארץ ובחו"ל. שאר הכסף מושקע באגרות חוב מיועדות המונפקות על ידי המדינה ונושאות תשואה שנתית ריאלית של 4.86%.

כאמור, לפי המודלים המקובלים בעולם הכלכלה, ככל ששיעור הסיכון יותר גבוה, כך גדל הסיכוי לתשואה גבוהה יותר. השקעה במסלול זה יוצרת חשיפה אופטימלית לשוק המניות, בעיקר עבור החוסכים הצעירים, כי אם חלילה יפרוץ משבר, לקרן יהיה מספיק זמן לתקן את עצמה.

המסלול המנייתי לא מתאים לכל אחד, ובמיוחד לא למי שקשה לו להתמודד עם ירידות חדות בבורסה והפסדים עלולים לגרום לו לבצע פעולות ושינויים אימפולסיביים ומוטעים. חוסכים שהיו במסלול המנייתי וחוו את המשבר של 2008 על בשרם, מיהרו לעבור למסלול הסולידי, ופספסו את ההזדמנות ליהנות מהתשואות היפות שהיו לאחר המשבר. שימו לב לטיימינג של המעבר למסלול זה – מי שעובר למסלול המנייתי דווקא כששוק ההון פורח, עלול דווקא להיכוות מאוד, ויקח לחיסכון מספר שנים להתאושש.

בין מסלולי ההשקעה המנייתיים של קרנות הפנסיה, אפשר למצוא תמהילים שונים המשלבים בין מניות בארץ ובחו"ל, מסלולים בניהול אקטיבי של הכספים או מסלולים בניהול פסיבי הנשען על מדדי מניות מובילים.

מסלול השקעה אג"ח

מסלול זה נחשב לסולידי במהותו: כ- 65% מהכסף מושקע באגרות חוב סחירות בארץ ובחו"ל, כששאר הכסף מושקע באגרות חוב מיועדות המונפקות על ידי המדינה ונושאות תשואה שנתית ריאלית של 4.86%. במסלול זה לא יושקע כסף במניות, אלא אם כן יוגדר מראש בשם הקרן למשל אג"ח עם 20% מניות.

מסלול ההשקעה הזה מיועד לחוסכים שמתקרבים לגיל פרישה ומחפשים מסלול ברמת סיכון נמוכה יחסית, ולכל מי ששונא סיכונים או למי שחושש מפני משבר בשוק ההון, ואינו מעוניין שכספו יושקע במניות.

החיסרון העיקרי של מסלול זה הוא בכך שהוא מציע תשואה נמוכה יחסית בטווח הארוך. בנוסף, ההשקעה באגרות חוב אינה בטוחה לחלוטין, ובהחלט יכולים להיווצר משברים מסוימים שעלולים להביא להפסדים גם למי שמשקיע במסלול זה.

מסלול השקעה הלכה

מסלול זה דומה במהותו לרמת הסיכון שהזכרנו במסלול הכללי, אך החלטות ההשקעה בו מתבצעות בהתאם לכללי ההלכה היהודית (או להכשר בד"ץ). בשל אופיו, הוא מתאים מאוד להעדפותיהם של הציבור הדתי.

מצד אחד שיעור המניות הסולידי מאפשר חשיפה קבועה לשוק המניות ולהביא לתשואה יפה בממוצע, אך מצד שני גם כאן, ממש כמו במסלול הכללי, מסלול ההלכה לא בהכרח מתאים לגיל החוסכים, ועלול להיות לא מספיק טוב לחוסכים צעירים וגם לא מספיק טוב עבור מי שמתקרב לגיל פרישה.

מסלול מותאם גיל (מסלול חכ”ם / מודל צ’יליאני)

מסלולי השקעה מותאמי גיל, הפכו ב- 2016 לברירת המחדל לחוסכים חדשים בקרנות הפנסיה. עבור רוב החברות מדובר במסלולי השקעה חדשים יחסית.

הרעיון הוא פשוט לכאורה: לשנות את רמת הסיכון והחשיפה למניות בהתאם לגיל החוסך. חוסכים צעירים יקבלו חשיפה יחסית גבוהה לשוק המניות (סביב ה- 60% מניות), לאחר גיל 50 רמת הסיכון תקטן (כ- 30% מניות) ולאחר גיל 60, היא תמשיך לרדת (כ – 15%). שאר הכסף מושקע באגרות חוב מיועדות המונפקות על ידי המדינה ונושאות תשואה שנתית ריאלית של 4.86%.

לרוב, מסלולי ההשקעה מחולקים ל- 3 קבוצות: חוסכים עד גיל 50, חוסכים בגילי 50 עד 60 וחוסכים בני 60 ומעלה. בחברת מנורה מבטחים ובחברת הראל מציעים מסלולים נוספים, כדי להתאים אפילו טוב יותר את רמת הסיכון להעדפותיהם של החוסכים.

מסלול השקעה לפנסיונרים

מסלול השקעה זה מיועד לחוסכים בגיל פרישה שכבר מקבלים קצבת פנסיה. במסלול זה 60% מהכסף מושקע באגרות חוב מיועדות המונפקות על ידי המדינה ונושאות תשואה שנתית ריאלית של 4.86% (או 70% מהכספים ל”פנסיונרים זכאים” –  מי שיצא לפנסיה לפני ה-31 לדצמבר 2003). שאר הכסף מושקע באפיקים סולידיים בלבד, כגון: אגרות חוב ממשלתיות סחירות ופיקדונות בבנקים גדולים.

איזה מבין מסלולי השקעה בקרן פנסיה כדאי לבחור?

התשובה מאוד תלויה במטרות שלכם. האם תרצו להתעסק עם שינוי מסלולי השקעה בקרן פנסיה במשך הזמן? האם אתם מסוגלים להתמודד עם סיכון והפסדים פוטנציאלים?

מסלולי השקעה מותאמי גיל מתאימים למי שלא רוצה להתעסק עם שינויים במסלולי ההשקעה. זהו מעין בחירה במסלול "שגר ושכח" עבור החוסכים והם צפויים להשיג לאורך זמן סך הכל איזון טוב בין התשואה לרמת הסיכון. אם אתם כן רוצים להיות בשליטה ולהיות אחראים על שינוי המסלולים, אז נשאלת השאלה לגבי רמת הסיכון שאתם מעוניינים ליטול על עצמכם. אם אתם צעירים, לא חוששים משינויים דרסטיים ורואים את פוטנציאל הסיכוי לנגד עיניכם, יתכן מאוד שהמסלול המנייתי יתאים לכם כמו כפפה לידי. לקראת גיל פרישה, תוכלו לעבור למסלול סולידי יותר ללא כל בעיה. אם אתם שונאי סיכונים, תוכלו לבחור באחד המסלולים שמציע השקעה בחשיפה נמוכה למניות, כגון מסלול אג"ח או הלכה.

עדיין מתלבטים?

הבחירה במסלול השקעה נכון יכולה להגדיל לכם את הפנסיה באופן משמעותי וגם להעניק לכם שקט נפשי. אם אתם עדיין מתלבטים איך לבחור קרן פנסיה, חוששים, לא בטוחים או שהתעוררה אצלכם שאלה בעקבות המאמר או אם אתם מתלבטים אם לעבור מסלול או לגמרי לנייד את כספכם לחברה אחרת, כל שעליכם לעשות הוא לפנות אל המומחים של פתרונות עדיפים – סוכנות לביטוח.

אנחנו עובדים עם כל החברות המובילות בתחום בארץ כבר שנים רבות, ויש לנו טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת לשקלל פרמטרים רבים כדי לסייע לכם לעשות את הבחירה הנכונה. השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם בהקדם.

מסלולי השקעה בקרן פנסיה (1)
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
העברת קופת גמל
העברת קרן פנסיה לקופת גמל – צעד מבורך או שעדיף שיישכח?

העברת קרן פנסיה לקופת גמל היא רעיון שמדי פעם מתגנב לראשכם? חשוב לדעת שלא מדובר בשאלה של נכון או לא נכון, אלא להתייחס באופן פרטני ולבחון אותה לפי צורכיו ומטרותיו של החוסך. במאמר זה נדבר על היתרונות והחסרונות של מהלך זה.

קראו עוד »
האם קרן פנסיה כוללת ביטוח סיעודי?

הרבה אנשים מנסים להבין האם קרן פנסיה כוללת ביטוח סיעודי. קרן פנסיה כוללת רכיב חיסכון ורכיבים ביטוחיים, ואחד מהם יכול להיות רלבנטי מאוד לאנשים שהופכים להיות סיעודיים והוא ביטוח למקרי נכות. במאמר זה נרחיב אודותיו.

קראו עוד »
האם כדאי למשוך כספי פנסיה
האם כדאי למשוך כספי פנסיה כדי לכסות את המשכנתא ואת ההלוואות?

הריבית הגבוהה מביאה לכך שיותר ויותר ישראלים מושכים את קרנות הפנסיה וההשתלמות ושוברים חסכונות על מנת לכסות את המשכנתא והלוואות אחרות. האם גם לכם כדאי, אילו השלכות צפויות לטווח הארוך ומה אפשר עוד לעשות כדי לא לכרוע תחת הנטל?

קראו עוד »
קופת פנסיה מומלצת
קופת פנסיה מומלצת – הטיפים שאתם חייבים להכיר

קופת פנסיה מומלצת היא משאת לבו של כל חוסך באשר הוא. כיום, כשהמודעות לתחום החיסכון הפנסיוני גבוהה מתמיד והמידע נגיש יותר מאי פעם, על פניו עולים הסיכויים שנוכל לבחור קופה מעולה, אבל עדיין יש כמה נושאים שחשוב לשים אליהם לב ובמאמר זה נרחיב על כך את הדיבור.

קראו עוד »
קבלת פנסיה והמשך עבודה – האם זה אפשרי?

קבלת פנסיה והמשך עבודה היא שילוב אפשרי, אבל לא בהכרח מתאים לכל אחד. אם אתם שוקלים פרישה מדומה, פרישה מוקדמת או אם אתם שוקלים להמשיך לעבודה לאחר גיל פרישה יש מספר גורמים שכדאי להתחשב בהם. במאמר זה נדבר על גורמים אלו.

קראו עוד »
קרן פנסיה פותחים רק עם המומחים!
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.