כיצד מחושב מקדם המרה בקרן הפנסיה?

מקדם המרה לקצבה הוא אחד מן הגורמים הקובעים את גובה הקצבה החודשית שלכם עם הגעה לגיל פרישה. חשוב להבין מהו וכיצד הוא נקבע – כדי שתוכלו לדעת למה לצפות בעת הגיעכם לגיל הפרישה

החל משנת 2008 – ולעצמאים החל מ-2017 – ישנה חובת הפקדה לקרן פנסיה. עם זאת, גם ללא ההכרח החוקי, סביר שרובנו ככולנו חושבים ומהרהרים מה יהיה איתנו לעת זקנה. אנו עובדים קשה, חוסכים ומשקיעים כדי להבטיח שנוכל לחיות בכבוד בשנותינו המאוחרות – וכן כדי לדאוג ליקירינו. אך מלבד גובה הסכום אותו הפקדנו לאורך השנים בקופת החסכון, ישנם מספר פרמטרים המשפיעים על גובה הקצבה אותה נקבל לאחר מועד הפרישה.
הגורמים המוכרים לנו הם אחוז התשואה בקרן, או דמי הניהול המשולמים למנהל הקרן. אך בנוסף לאלו, חשוב לתת את הדעת ל "מקדם ההמרה לקצבה". 

בפועל, מדובר בפרמטר די פשוט להבנה ולחישוב – אך עם השפעה מכרעת על אופי הקצבה החודשית לה תהיו זכאים. על כן, רצוי להבין את אופן חישובו ומשמעותו, כדי שתוכלו לקבל את ההחלטות הנכונות לכם ולמשפחתכם לגבי קרן הפנסיה שלכם.

מהו מקדם המרה לקצבה?

בפשטות, מקדם ההמרה לקצבה הוא מספר, באמצעותו מחושב גובה הקצבה החודשית לקרן הפנסיה. 
לוקחים את גובה יתרת החסכון שהצטבר בקופת הפנסיה ומחלקים אותה במקדם – וכך מתקבל הסכום אותו המבוטח יקבל מקרן הפנסיה  בכל חודש ולמשך כל ימי חיו.

לדוגמה: בקרן פנסיה בה נצטברו מיליון ש"ח, עם מקדם המרה של 200 – המבוטח יהיה זכאי לקצבה חודשית של 5000 ש"ח (עפ"י החישוב 1,000,000 / 200(.
אותו "מספר" הוא, כפי שאתם מבינים, בעל משמעות מכרעת שכן ככל שהמקדם שלנו נמוך יותר כך גובה הקצבה שנקבל מקרן הפנסיה יהיה גבוה יותר.

מקדם ההמרה מגלם עבור קרן הפנסיה  את צפי החודשים הצפויים לחייו של הפנסיונר, מגיל הפרישה. כך, הסכום החודשי המתקבל אמור לשקף ולהתאים לתוחלת החיים הצפויה  של הפנסיונר  ובהתחשב בריבית התעריפית הגלומה בניהול יתרת החסכון בקרן.

חשוב לדעת כי מקדם ההמרה בקרן הפנסיה מחושב רק בעת הגעה לגיל הפרישה. 
לעומת זאת, ראוי לציין שעד שנת 2012, במוצרי ביטוח מנהלים הציעו חברות הביטוח "מקדם המרה מובטח" וקבוע. המקדם בפוליסות המנהלים נקבע מראש בעת רכישת הפוליסה ונותר קבוע ללא יכולת של חברת הביטוח לשנותו במהלך תקופת החסכון. עם זאת, החל משנת 2013 מנגנון זה אינו קיים יותר לפי דרישת משרד האוצר, וחברות הביטוח מציעות בביטוחי מנהלים רק מקדם המרה שאינו מובטח – והוא נקבע עם ההגעה לגיל הפריש או עם הגעתו של המבוטח לגיל 60.

כיצד מקדם ההמרה מחושב?

ישנם מספר פרמטרים המשפיעים על גובה מקדם ההמרה:

  • גיל המבוטח בעת פרישה לגמלאות.
  • מין המבוטח.
  • מצבו המשפחתי של המבוטח בעת פרישה.
  • תוחלת החיים הצפויה.
  • ריבית תחשיבית, המבוססת על קביעת משרד האוצר.
  • מסלול הקצבה (מספר הקצבאות אותן מעוניין המבוטח לקבל).

תוחלת החיים הינו פקטור חשוב – והעלייה בתוחלת החיים לאורך השנים הובילה להגדלת המקדם.
כך לדוגמה, בשנות ה-80 היה מקדם ההמרה לגבר באזור ה-140 , בעוד כיום הוא לרוב בסביבות ה-200. כאמור, מקדם ההמרה מחושב עם הגעה לפרישה, ונעשה בהתאם לתוחלת החיים ולחישובים אקטוארים המעודכנים באותה העת. כמו כן, במידה ותוחלת החיים תתגלה כגבוהה מהמצופה – מקדם ההמרה עשוי להשתנות, גם לאחר התחלת קבלת הקצבה.

מין המבוטח משפיע על גובה מקדם ההמרה לקצבה, מכיוון שתוחלת החיים של נשים גבוהה מזו של גברים. 
על כן, לנשים מקדם ההמרה גבוה יותר. אי לכך ובהתאם לזאת, הקצבה של אשה לעולם תהיה נמוכה יותר מזו של גבר באותו הגיל בעת הגשת הבקשה לקבלת פנסיה .

מסלול הקצבה, אותו בוחר המבוטח בעת פרישה, גם הוא משפיע. המסלול הנפוץ ביותר הוא של 240 קצבאות, אך ישנם גם מסלולים של 100, 300 או 360 קצבאות וכן מסלולים נוספים. 
ככלל, מספר תשלומים גדול יותר, דינו מקדם המרה גבוה יותר (ועל כן קצבה חודשית נמוכה יותר) – ולהיפך. כמובן, למסלולי הקצבאות השונים משמעויות נוספות, מלבד גובה מקדם ההמרה, ומומלץ לשקול את התנאים הנוספים בכל מסלול.

שיעורי הגדלה:
בנוסף לפרמטרים המצוינים לעיל, בחלק מפוליסות הביטוח נוסף למקדם ההמרה גם מושג המתואר כ"שיעור הגדלה". שיעור ההגדלה הוא אחוז קבוע מראש, המצוין בתנאי הפוליסה, אשר מגדיל את מקדם ההמרה בהתאם למספר השנים שחולפות משנה מסוימת (גם היא נקבעת מראש בתנאי הפוליסה) ועד לתחילת קבלת הקצבה.
לדוגמה: אשה אשר פרשה לגמלאות בגיל 64, לה נקבע מקדם המרה 215 ושיעור הגדלה של 0.11%.
היא הצטרפה לקרן הפנסיה בגיל 44 – כך ששיעור ההגדלה מחושב על משך של 20 שנה.
בהתאם, מקדם ההמרה לקצבה שלה יגדל מ-215 ל-217.2 (תוספת של 0.11*20).

בעת בדיקה של תנאי הפוליסה שלכם, חשוב לשים לב אם קיים שיעור הגדלה ומה גובהו. ככל ששיעור ההגדלה נמוך יותר, וכלל שההפרש בין השנה הקובעת לשנת הפרישה קטן יותר – כך הקצבה תהיה גבוהה יותר.

לסיכום, מקדם המרה לקצבה בקרן הפנסיה הוא פרמטר חשוב, המשפיע על גובה הקצבה החודשית לה תהיו זכאים עם פרישתכם לגמלאות. כעת, כאשר הינכם מבינים יותר מה משמעותו, כיצד הוא מחושב ואילו גורמים משפיעים עליו – תוכלו לתכנן את מועד הפרישה שלכם בהתאם.

כיצד מחושב מקדם המרה בקרן הפנסיה
תוכן עניינים
מאמרים נוספים שאולי יעניינו אתכם
הפקדה לפנסיה לעצמאים  – כל מה שצריך לדעת

הפקדה לפנסיה לעצמאים היא עניין שעד לפני כמה שנים היה נתון לשיקול דעתם. אך מאחר ורוב העצמאים לא היו מפקידים כסף לטובת חיסכון פנסיוני, היו הופכים לנטל על המדינה. כל זה השתנה עם חוק חובת הפקדה לפנסיה לעצמאים שנכנס לתוקפו ב- 2017.

קראו עוד »
האם כדאי למשוך כספי פנסיה
האם כדאי למשוך כספי פנסיה כדי לכסות את המשכנתא ואת ההלוואות?

הריבית הגבוהה מביאה לכך שיותר ויותר ישראלים מושכים את קרנות הפנסיה וההשתלמות ושוברים חסכונות על מנת לכסות את המשכנתא והלוואות אחרות. האם גם לכם כדאי, אילו השלכות צפויות לטווח הארוך ומה אפשר עוד לעשות כדי לא לכרוע תחת הנטל?

קראו עוד »
להצטרפות לקרן פנסיה
השאירו פרטים ונשוב אליכם בהקדם

/ 5.